Steunkousen

  • Compressiekousen kunnen je helpen bij heel wat problemen. We zetten ze graag voor je op een rijtje.

    Lymfoedeem, het onderhuids opstapelen van lymfevocht, is een chronische aandoening. Dat kan aangeboren zijn (zogenaamd primair lymfoedeem), maar ook als gevolg van een ongeval, infectie of behandeling (secundair lymfoedeem). Een typisch voorbeeld is het bestralen van de lymfeknopen in de lies bij een kankerbehandeling.

    Lipoedeem, een stoornis bij het aanmaken van vetweefsel, doet vetcellen ophopen onder de huid. We zien dit vooral bij vrouwen aan de benen en billen, maar ook af en toe op de armen. Zo’n vetopstapeling gaat vaak gepaard met pijnlijke, zware benen die buiten proportie lijken. Dat pijnlijk gevoel komt door ontstoken vetcellen, die niet genoeg zuurstof aangevoerd krijgen. Zonder de juiste behandeling zal dat weefsel verder uitzetten, wat voor een pijnlijke vicieuze cirkel zorgt.

    Aderproblemen leiden vaak tot het dragen van compressiekousen. Een slechte bloedcirculatie zorgt voor een verzwakking van de aders. Het bloed wordt niet meer genoeg rondgepompt, waardoor je last krijgt van pijn, zwelling, zware benen en spataders. Deze symptomen merk je vaak net onder je huid, in de oppervlakkige aders.

    Een diepe veneuze trombose (DVT) ontstaat wanneer één van de grote aders verstopt geraakt door een bloedklonter. Zo’n DVT kan de bloeddoorstroming volledig doen stilvallen, wat uiteraard nooit de bedoeling is. Door een trombose kan de bloedsomloop vertragen en de aderwand beschadigd raken.

    In bovenstaande gevallen (maar ook daarbuiten) kunnen compressiekousen helpen om de snelheid van de bloedsomloop op peil te houden en zwellingen te verminderen.

  • Ons meetmoment valt altijd zo vroeg mogelijk in de voormiddag. We meten nauwkeurig op tot waar de kousen moeten komen. Om insnoering te voorkomen, meten we soms een beetje vaster of een beetje losser. Zo denken we aan jouw comfort.

    Laten jouw benen standaardkousen toe? Top! Wij bestellen ze in de kleur die jij kiest, met of zonder teentjes.

    Vallen jouw maten niet in de prefab-maattabellen? Of heb je voor jouw situatie toch een sterkere kous nodig? Geen probleem! We gaan aan de slag met een op maat gemaakte kous. In zo’n geval krijg je dus een aparte linker- en rechterkous, afhankelijk van jouw noden. Ook hier kies je natuurlijk uit heel wat kleuren en motiefjes.

    Heb je compressie nodig ter hoogte van de hals, het gezicht, de romp of de schaamstreek? In deze gevallen gaan we altijd met maatwerk aan de slag.

  • De terugbetaling voor compressiekousen zit in België lastig in elkaar en hangt af van de diagnose.

    Voor subgroep 1 :

    Bij deze subgroep hoort een diagnose van uni- of bilateraal lymfoedeem na lies- of bekkenklieruitruiming, lymfoedeem na bestraling van de liesstreek, chronisch primair erfelijk lymfoedeem of congenitale vasculaire malformatie.

    Het eerste voorschrift moet geschreven worden door een specialist inwendige geneeskunde, geriatrie, gynaecologie, fysische geneeskunde of radiotherapie-oncoloog. Bij kinderen mag dit ook een specialist dermato-venereologie of medische oncologie zijn.

    Vanaf het tweede voorschrift mogen compressiekousen voorgeschreven worden door elke behandelende arts.

    Een (gedeeltelijke) terugbetaling kan bij compressieklasse II tot aan de 15e verjaardag. Vanaf compressieklasse III is een terugbetaling mogelijk voor zowel rondbrei kousen als vlakbrij kousen, maar niet voor AD-kousen of kniekousen.

    De hernieuwingstermijn is 4 kousen per jaar per been.

    Voor subgroep 2:

    Bij deze subgroep hoort een diagnose ter preventie van recidief veneuze ulcera bij chronische veneuze insufficiëntie en bij aanwezigheid van diepe veneuze trombose.

    Het voorschrift mag geschreven worden door iedere behandelende arts.

    Een (gedeeltelijke) terugbetaling kan vanaf compressieklasse III voor zowel rondbrei als vlakbrei kousen, maar niet voor AD-kousen of kniekousen.

    De hernieuwingstermijn is 2 kousen per jaar per been.

  • Afhankelijk van de wensen en noden kiezen we voor rondbrei of vlakbrei kousen.

    Rondbrei kousen zijn dunner, elastischer en naadloos.

    Vlakbrei kousen zijn stugger en daarom ook efficiënter in het bedwingen van oedeem. Met deze kousen kunnen we grotere maten en moeilijkere verhoudingen toch behandelen zonder in te snoeren.

  • Na het meten bekijken we wat voor jou de beste optie is: prefab-kousen of maatwerk.

    Prefab is een goede (en goedkopere) optie als jouw maten binnen de maattabel vallen en jouw diagnose dit toelaat. Ook bij zwangerschap of als voorzorgsmaatregel bij het vliegen, is dit de gemakkelijkste keuze.

    Maatwerkkousen hebben iets meer tijd nodig, maar passen wel perfect aan jouw lichaam. Ze zijn sterker en kunnen meer druk aan dan prefab-kousen. Als we jouw lichaam daar mee helpen, kiezen we zeker voor deze optie.

  • Compressiekousen worden onderverdeeld in 4 steunklasses (CCL). De hoeveelheid druk op het been bepaalt de steunklasse.

    Kousen in klasse CCL I geven een lichte druk. Ze zijn geschikt voor:

    • zware benen

    • lichte spataders

    • preventieve situaties (bijvoorbeeld zwangerschap)

    Kousen in klasse CCL II geven een gemiddelde druk. Ze zijn geschikt voor:

    • spataders

    • gezwollen benen (tijdens zwangerschap)

    • aderproblemen

    • een lichte neiging tot oedeem

    Kousen in klasse CCL III geven een stevige druk. Ze zijn geschikt voor:

    • spataders door beschadiging van de diepe aders

    • chronische veneuze insufficiëntie (CVI)

    • beginnend lymfoedeem

    • sterke neiging tot oedeem

    Kousen in klasse CCL IV geven zeer stevige druk. Ze zijn geschikt voor:

    • zeer zware veneuze problemen

    • oedeem in een vergevorderd stadium

  • Gebruik lotions voor je huid wanneer je ’s avonds je kousen uittrekt. Als je daarmee wacht tot de ochtend daarna, zullen je kousen heel moeilijk aangaan.

    Let op met nagels, ringen, kattenpootjes… Kortom: pas op voor scherpe voorwerpen.

    Was je kousen iedere dag! Dat mag in de machine op 30 graden en op een fijn wasprogramma. Met de hand kan natuurlijk ook. Zorg ervoor dat alle zeep uit je kousen is door deze goed na te spoelen. En vermijd steeds wasverzachter. Door jouw kousen dagelijks te wassen, blijft de elastische stof veel langer soepel.

    Let op: vermijd wasverzachter!

    Moeite om je kous aan te trekken? Rubberen handschoenen zorgen voor meer grip!

    Kleeft de siliconenband aan je lieskousen niet meer zo goed? Was deze band eens met afwasmiddel. Even ontvetten en je kousen gaan terug kleven als nieuw!

Onze merken

Momenteel kiezen wij voor twee betrouwbare leveranciers: Medi en Juzo.
Beide merken leveren zowel prefab- als maatwerkkousen van bijzonder hoge kwaliteit.

Ik lever alleen maar maatwerk