Borstprothesen

Heb je een operatie ondergaan waarbij je borst of een deel van de borst is weggenomen? Heel wat vrouwen kiezen in zo’n geval voor een (deel)prothese. Dat heeft verschillende esthetische redenen: je wilt jezelf terug (meer) vrouw voelen, je zelfvertrouwen boosten of je lichaam anders zien.

Ook de lichamelijke kant van een borstprothese speelt een rol. Door het verschil in gewicht links en rechts, kunnen nek- en rugklachten ontstaan. Sommige vrouwen merken enkele weken na een borstamputatie al een verschil en neigen naar een bepaalde kant. Dankzij een prothese compenseren we het gewichtsverschil en vinden we die balans terug.

Verschillende soorten borstprothesen:

  • Een post-operatieve borstprothese krijg je meestal net na je operatie mee. Deze lichte prothese, gemaakt van microvezels en gevuld met medicinale watten, is superzacht voor jouw huid. Dat is nodig om je wonde mooi te laten genezen. Omdat deze prothese zo licht is, kan het zijn deze niet zo goed op z’n plaats blijft. Een juiste bh-maat helpt veel, maar heel wat vrouwen zijn zichtbaar opgelucht wanneer ze na 6 weken bij ons mogen langskomen voor een eerste siliconen prothese.

  • Vanaf 6 weken na de operatie kunnen we de eerste volle prothese of deelprothese fitten. Afhankelijk van model en gewicht worden deze borstprothesen opgebouwd uit 1, 2 of 3 lagen silicone. Eventueel voorzien we een temperatuur regelende gel aan de huidkant van de prothese.

    Wij werken graag met lichtgewicht borstprothesen. Afhankelijk van het soort silicone dat we gebruiken voor jouw prothese, zijn verschillende modellen mogelijk.

    Een PU-folie rondom de prothese beschermt jouw huid en maakt onze protheses gemakkelijk afwasbaar.

  • Een deelprothese vervangt, het woord zegt het al, een deel van de borst. Wanneer je een tumorectomie ondergaat, is een volumeverschil regelmatig het gevolg. Dat verschil compenseren we met een deelprothese. Ook hier zijn heel wat vormen, maten en soorten silicone mogelijk.

    Eerst bekijken we welk deel van jouw borst volume mist. Daarna gaan we samen aan de slag met verschillende deelprothesen, tot we het juiste model voor jou vinden. Onze afspraak bestaat vooral uit passen, passen, passen.

  • Een kleefprothese wordt op dezelfde manier opgebouwd als een ‘gewone’ siliconen prothese. Het enige verschil is een klevend silicone aan de huidkant van een kleefprothese. We bekijken samen welke maat en welk model het best bij jou passen. Daarna krijg je een volledige uitleg bij je prothese: hoe breng je ze aan, waar hou je best rekening mee, hoe zit het met onderhoud…

    Let op: een kleefprothese vraag iets meer onderhoud dan een niet-klevend model. Ook niet onbelangrijk: deze prothese wordt pas terugbetaald zodra je recht hebt op een 2e borstprothese. Dat is één jaar na de operatie. Zo krijgen het litteken en gevoelige huid genoeg ademruimte om mooi te genezen.

  • Ben jij een echte waterrat? Een borstprothese hoeft je zeker niet tegen te houden! Een zwemprothese bestaat uit een transparante soort silicone. De speciale vorm voert water sneller af en voorkomt vacuümzuigen op jouw huid tijdens het zwemmen. Dit model is geschikt voor chloorwater en zout water.

  • Een vrijetijdsprothese is in vele gevallen een ideale oplossing. Op warme dagen bijvoorbeeld, of als je moeilijk kan slapen door het missen van de borst. Of als je gewoon het gewicht van jouw siliconen prothese even beu bent.

    We raden aan om een vrijetijdsprothese niet constant te dragen. Het model en gewicht van deze prothese vallen toch nét iets anders dan een siliconen versie. Het is een mooi extraatje, maar geen volwaardige vervanger van een siliconen prothese.

Veelgestelde vragen

  • Was je prothese regelmatig met lauw water en een zachte zeep. Droog nadien je prothese af met een handdoek. De niet-klevende prothese kan je achteraf meteen terug dragen.

    Een kleefprothese was je best elke avond. Met een beetje warm water kan je de prothese van je huid losmaken. Met het borsteltje en de cleaning lotion die we je meegeven, reinig je de klevende kant tot alle huidresten en pluisjes verwijderd zijn. De voorkant van je prothese kan je gewoon afdrogen. De klevende kant laat je best drogen aan de lucht.

    Wil je jouw kleefprothese toch meteen terug dragen? Met een haardroger kan je de kleefstrip drogen vanop zo’n 30cm afstand. Neem zeker niet de warmste stand!

    ’s Nachts bewaar je jouw prothese best in de bijhorende vorm. Zo voorkom je vroegtijdige afvlakking en blijft de vorm van jouw prothese veel langer mooi.

    Let op: een prothese laten vallen is heel belastend voor de buitenste folie. Als deze scheurt, valt de garantie weg.

  • Bij iedere Belgische mutualiteit wordt een borstprothese volledig terugbetaald wanneer je een mammectomie of tumorectomie hebt ondergaan of wanneer je unilaterale agenesie hebt.

    Een terugbetaling kan alleen als de borstprothese is voorgeschreven door een arts. Het maakt niet uit of dat jouw huisarts is, of een specialist.

    Een post-operatieve prothese krijg je meestal mee in het ziekenhuis.

    Vanaf 6 weken na jouw operatie heb je recht op een eerste siliconen borstprothese.

    Vanaf 1 jaar na de eerste aflevering heb je terug recht op een nieuwe prothese. Daarna is dit iedere 2 jaar, telkens met een voorschrift. Deze regelgeving geldt ook voor deelprothesen.

    Vanaf de 2e siliconen prothese kan je ook kiezen voor een kleefprothese. Een kleefprothese zit gedeeltelijk in de terugbetaling: er wordt dus een supplement aangerekend. De onderhoudsproducten voor deze prothesen worden ook terugbetaald.

    Heb je vroeger een borstamputatie ondergaan en werd de 2e borst later (deels) weggenomen? Alle regels gelden opnieuw. Je hebt dus na 6 weken opnieuw recht op het aanmeten van nieuwe borstprothesen (in dit geval 2). De volgende hernieuwing is opnieuw na 1 jaar en daarna elke 2 jaar.

    Zwem- of vrijetijdsprothesen komen niet in aanmerking voor terugbetaling. Heb je een bijkomende verzekering? Vraag zeker na of jouw verzekering deze modellen eventueel terugbetaalt.

    Sinds augustus 2022 heeft het RIZIV een btw-verlaging doorgevoerd op aangepaste lingerie en badmode. Vraag jouw arts zeker om een voorschrift voor aangepaste lingerie! Je betaalt dan 6% btw in plaats van 21%.

    Ben je aangesloten bij HELAN/OZ? Dan is er nog goed nieuws! Zij betalen tot €75 per jaar terug op aangepaste lingerie of badmode. Hier heb je geen extra voorschrift voor nodig!

  • Momenteel werken we met drie verschillende merken: Anita, Amoena en ABC. Tijdens onze passessie bekijken we samen welke (deel)prothese het best bij jou past. Hebben we het juiste model gevonden? Je kan jouw prothese direct dragen!

  • Eigenlijk begint een goede borstprothese met een goede bh. Als je de verkeerde bh-maat draagt, is het bijna onmogelijk om een perfecte borstprothese te fitten. Hier beginnen we dus mee.

    Daarna gaan we over naar het fitten van jouw prothese. Als we de juiste maat hebben gevonden, laten we je liefst zo veel mogelijk modelletjes passen. Zo onderzoeken we samen welk model het best bij jou past, want elke vrouw is anders. Voor de meeste maten hebben wij altijd heel wat prothesen in stock: jij gaat sowieso naar buiten met de prothese die voor jou het beste past.

  • We hebben allemaal een verschillende huidtint. Ook prothesen worden in verschillende kleuren gemaakt: sommige soorten silicone vallen lichter of donkerder uit dan andere. Als je jezelf weer jezelf wilt voelen, is kleur natuurlijk belangrijk. Kleur is een factor die we zorgvuldig meenemen in onze zoektocht naar jouw juiste prothese.

  • Een klevend tepeltje is de ideale oplossing om het geheel compleet te maken: een kers op de taart. Deze kleeftepels bestaan in verschillende groottes en kleuren en worden meestal per paar verkocht. De kleefbare tepels, gemaakt uit silicone, kleef je gemakkelijk op je borstprothese of op je gereconstrueerde borst. Je onderhoudt ze net zoals een kleefprothese. Trouwens: hoe beter ze onderhouden worden, hoe langer ze zullen blijven kleven. De mutualiteit komt hier niet in tussen.

  • Ben je door de jaren heen van maat veranderd? Heb je een borstreconstructie laten uitvoeren? Of wil je gewoon van je oudere modelletjes af? Als de prothese nog in goede staat is, breng ze dan even binnen in een van de lingeriezaken waar je ons kan vinden. Onze ingezamelde prothesen gaan naar een goed doel! Meestal is dit een vrijwilligster uit Ecuador die ervoor zorgt dat dames daar ook de kans krijgen om terug in balans te komen. Wij vrouwen moeten andere vrouwen ondersteunen, toch?

Ik lever alleen maar maatwerk